Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Centar za dijasporu

Regionalni centar za dijasporu pri Regionalnoj privrednoj komori Zaječar

Sporazum o saradnji između Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije - sa jedne, i Regionalne privredne komore Zaječar - sa druge strane zaključen je u 2007. godini. Predmet ovog Sporazuma je formiranje Regionalnog centra za dijasporu u Zaječaru, u prostorijama RPK Zaječar.

Do sada su realizovana dva projekta: "Povratnici - potencijalni činioci ekonomskog razvoja Timočke krajine" i „Identifikacija objekata narodnog graditeljstva na području Timočke krajine i njihova prezentacija potencijalnim investitorima u dijaspori“, koji su finansirani od strane Ministarstva za dijasporu i Regionalne privredne komore Zaječar.

Jedan od potencijalno veoma značajnih izvora investicionih ulaganja i daljeg razvoja regiona su sredstva dijaspore i povratnika. U dosadašnjem periodu ovaj kapital je, uglavnom, plasiran na područje Timočke krajine od slučaja do slučaja, vođen individualnom logikom investitora.

U okviru projekta "Povratnici - potencijalni činioci ekonomskog razvoja Timočke krajine" formirana je baza povratnika koji su osnovali firme na području Timočkog regiona, ažuriran sajt www.rpk-zajecar.co.rs, objedinjeni investicioni projekti i lokacije Timočkog regiona u cd prezentaciji, koja služi promovisanju potencijala ovog kraja.

Ekonomskim povezivanjem matice i dijaspore, investicioni projekti koji budu nastajali na lokalnom nivou, postali bi dostupni našim ljudima u dijaspori, a istovremeno bi se njihove inicijative za ulaganje ovde ostvarile što jednostavnije - preko privrednih komora kao prirodnih partnera. Povratnicima je takođe, dostupna i pravna pomoć pri osnivanju privrednog društva ili radnje.

Projekat „Identifikacija objekata narodnog graditeljstva na području Timočke krajine i njihova prezentacija potencijalnim investitorima u dijaspori“ doprineo je identifikovanju i popisivanju jednog broja starih objekata na području Timočkog regiona interesantnih za potencijalne investitore u razvoj etno turizma. Svi identifikovani objekti su objedinjeni u jednoj bazi, koja se koristi za promociju tradicionalnog graditeljstva i unapređenje razvoja ruralnog turizma Timočkog regiona.

Podaci o identifikovanim i popisanim objektima su dostupni svim zainteresovanim subjektima, kao i Ministarstvu za dijasporu, i koriste se kao osnova za realizaciju nekih potencijalnih budućih projekata.

Regionalna privredna komora Zaječar i Centar za dijasporu u njenom sastavu, stoje na raspolaganju svim zainteresovanim pripadnicima dijaspore, kao i povratnicima, kod prevazilaženja problema na koje nailaze na početku poslovanja, kao i u toku poslovanja, na području Timočkog regiona, ali i pružanju brojnih drugih usluga koje su u nadležnosti RPK Zaječar.

Kontakt osoba u Centru za dijasporu je Maja Milutinović, tel. 019 421 411, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , www.rpk-zajecar.co.rs. Centar se nalazi na drugom spratu u zgradi Regionalne privredne komore Zaječar, ul. Nikole Pašića 37, 19000 Zaječar.


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanje
parlament
RS MTTT baner

.