Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Zaječarski okrug

Zaječarski okrug obuhvata 4 opštine:
1. Zaječar
2 Boljevac
3. Knjaževac
4. Sokobanja

sa 158.131 stanovnika i površinom od 3.623 kilometra kvadratna. Od ukupne površine obradiva zemlja se prostire na 206.086 ha, a šume obuhvataju oko 120.000 ha.od 3.507 kilometra kvadratna. Od ukupne površine obradiva zemlja se prostire na 98.237 ha, a šume obuhvataju 152.141 ha.

Grad Zaječar, geografski, administrativni, privredni, politički i kulturni centar opštine i Zaječarskog okruga, nalazi se u Zaječarskoj kotlini (između 43°54' i 43°42' severne geografske širine, 22°07' i 22°24' istočne geografske dužine.

Opština Zaječar se nalazi u centralnom delu Timočke krajine, na krajnjem istoku Srbije. Površina opštine Zaječar je 1.069 km2 (oko 15 % površine Timočke krajine).

Na teritoriji opštine Zaječar preovlađuje brdsko-planinsko zemljište, sa zaječarskom kotlinom u centru.

Zaječarsku opštinu presecaju Crni i Beli Timok, koji se kod Vražogrnca spajaju u Veliki Timok. Na teritoriji opštine nema prirodnih jezera, ali postoje tri veštačka (akumulaciona) jezera: Grliško, Rgotsko i jezero Sovinac.

U opštini Zaječar poznata su dva termomineralna izvora: Gamzigradska Banja i Nikoličevo. Zaječarska opština se nalazi u kontinentalnom klimatskom pojasu. Klima je vlažno umerena, sa toplim i suvim letom i umereno hladnom zimom.

Grad je izgrađen na raskrsnici magistralnih puteva: Paraćin - Zaječar – Kula – Vidin; Paraćin – Zaječar – Negotin - Kladovo - rumunska granica, Paraćin – Zaječar – Knjaževac – Niš i Kladovo - Negotin – Zaječar – Knjaževac – Niš.

Magistralni pravci ka Vidinu i Sofiji su, pored magistralnog puta Beograd – Donji Milanovac – Kladovo – Negotin i dalje, jedina i najkraća putna veza Evrope i ostalog dela naše države ka severnoj Bugarskoj i južnoj Rumuniji i dalje prema Crnomorskom basenu, što Zaječaru daje poseban međunarodni značaj.


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.