Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

CWE

Centri za žensko preduzetništvo – Prekogranična mreža za budućnost
www.cwe-zajecar.org

Ovaj projekat se finansira iz Grant šeme za održivi ekonomski razvoj u okviru Susedskog programa Srbija-Bugarska 2005.

Partneri projekta:

Vodeći partner: Regionalna privredna komora Niš
Prekogranični partner: Trgovinsko-industrijska komora Pernik
Partneri u Srbiji: Regionalna privredna komora Zaječar, Regionalna privredna komora Leskovac, Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju
Partner u Bugarskoj: Trgovinsko-industrijska komora Vraca – Kancelarija u Berkovici

Položaj preduzetnica u Bugarskoj i Srbiji je vrlo sličan i karakteriše ga relativno mali broj žena u biznisu, slaba vidljivost žena u ekonomiji i nedovoljna snaga i veličina MSP-a u vlasništvu žena, koji za posledicu imaju nedovoljnu zastupljenost žena u organima ekonomskog odlučivanja.

Ženama često nedostaju informacije i veštine kako da razviju poslovanje, da prodru na strana tržišta ili pronađu investitore. Glavna prepreka je nedostatak institucionalizovane platforme za korišćenje ženskih potencijala u privredi. Jedini servis u regionu namenjen ženama je Centar za žensko preduzetništvo „Teodora” u RPK Niš.

Projekat ima za cilj da doprinese socijalnom i ekonomskom razvoju u pograničnom regionu kroz veće uključivanje žena u privredu, odnosno, da doprinosom eliminaciji rodne diskriminacije stvori jaču osnovu za održivi ekonomski razvoj.

Projekat je namenjen rešavanju potreba i prepreka nametnutih preduzetnicama putem osnivanja službi za poslovnu podršku ženama u partnerskim komorama u Perniku, Leskovcu, Zaječaru i Berkovici, koje će biti zasnovane na iskustvu Centra za žensko preduzetništvo „Teodora” u RPK Niš. Mreža Centara imaće za cilj da unapredi i podrži razvoj, konkurentnost, kooperaciju i mogućnosti za investicije MSP u vlasništvu žena.

Ciljna grupa projekta Centri za žensko preduzetništvo – prekogranična mreža za budućnost su preduzetnice i vlasnice malih i srednjih preduzeća.

Očekivani rezultat projekta je stvaranje mreže Centara za žensko preduzetništvo u pograničnom regionu. Očekuje se da će partneri razviti know-how kako da vode službu poslovne podrške zasnovane na potrebama aktivnih i potencijalnih preduzetnica.

Osnivanje Centara dovešće do bolje raspoloživosti i kvaliteta usluga poslovne podrške za žene i povećanje vidljivosti žena u privredi. Projekat će takođe rezultirati stvaranjem prekogranične mreže preduzetnica iz Srbije i Bugarske, unapređenjem internacionalizacije MSP u vlasništvu žena i poboljšanjem znanja i veština preduzetnica.


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.