Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

SASTANAK NA TEMU „NAVODNJAVANJE NA PODRUČJU TIMOČKE KRAJINE“

U PKS-RPK Zaječar 28. maja 2018. godine je održan sastanak na temu „Navodnjavanje na području Timočke Krajine“ sa Samvel Ghazaryan, Luis Dais Pereira, Milošem Milovanovićem, predstavnicima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) i Zoranom Kneževićem, šefom Odseka za uspostavlјanje i upravlјanje Sistemom integrisanog upravlјanja i kontrole, Uprave za agrarna plaćanja MPŠV.
U radu sastanka su učestvovali: Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac, Vesna Stanković, gradski većnik za poljoprivredu Grada Zaječara, Slađan Đimiš, predsednik SO Boljevac, Rade Veljković, predsednik udruženja voćara „Nektar“, Dragan Kolčić, direktor PSSS „Poljoservis“ sa saradnicom i Slavica Dželatović, direktor PSSS „Agroznanje“ sa saradnicom.
Prisutne je pozdravio Dejan Tošić, direktor Komore Zaječar i predstavio privredne i turističke potencijale na području Timočke Krajine a o potencijalima poljoprivrede govorila je Dijana Dijanović, koordinator za poljoprivredu.

Valentina Aleksić, dipl. ing. melioracija zemljišta i voda, PSSS „Poljoservis“ je predstavila podatke o navodnjavanju u Timočkoj Krajini (ukupne količine i raspored padavina, dostupni izvori za navodnjavanje, kulture koje se navodnjavaju, trenutno stanje u navodnjavanju). Kao primer dobre prakse predstavio se proizvođač višnje, Rade Veljković koji je investirao u sisteme za navodnjavanje na površini od 7 hektara. Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac je na sastanku predstavio projekat „Regionalni vodosistemi Bogovina Bor“.
Šteta od suša samo u jednoj godini veća je od ukupnog ulaganja u sisteme za navodnjavanje. Bez navodnjavanja, nema moderne poljoprivrede. Timočka krajina je bogata vodom i to je prednost. Potrebno je raditi na projektima elektirfikacije polja za navodnjavanje i akumulacije čime bi se omogućilo navodnjavanje, zaključeno je na sastanku.
Miloš Milovanović, koordinator projekta FAO i Evropske banke za Srbiju i Zapadni Balkan je istakao da je na osnovu Memoranduma o saradnji koju su FAO, Evropska banka za obnovu i razvoj i Ministartsvo poljoprivrede Republike Srbije potpisali u januaru ove godine, definisane tri tačke strateške saradnje za budući petogodišnji period. Prioritet za Srbiju je navodnjavanje. Timočka Krajina ima veliki potencijal za poljoprivredu koji nije iskorišćen na adekvatan način, a jedan od razloga je i nedostatak savremenih sistema za navodnjavanje. Prema rečima Milovanovića ovaj kraj je prepoznat kao potencijalna oblast za investiranje u sisteme navodnjavanja. Ono što sledi je identifikacija projekata i predlaganje projekata Ministarstvu poljoprivrede. Veruje da će do jeseni ove godine moguće to uobličiti u konkretan predlog projekta koji bi trebao biti potvrđen Zakonom u Skupštini Republike Srbije do kraja godine. Radi se i na promociji izvoza žitarica, uljarica i voća, ali i na politici kvaliteta poljoprivredno prehrambenih proizvoda.
Predstavnici FAO, Ministartstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktor Komore Zaječar sa saradnicama nakon sastanka su razgovarali sa gradonačelnikom Boškom Ničićem.
Gradonačelnik Boško Ničić je izrazio zadovoljstvo što sa predstavnicma Ministarstva poljoprivrede, Svetske organizacije FAO, Privredne komore razgovara o jednoj od važnih tema za budućnost i razvoj i Zaječara i cele Timočke Krajine a tiče se pre svega poljoprivrede. Naglasio je da ono što je najbitnije za razvoj poljoprivrede jeste vodosnabdevanje i sitemi vodosnabdevanja.
Grad Zaječar već 10 godina pokušava da elektrificira izvorsku dolinu i gradonačelnik smatra da zajedno sa Knjaževcem, Negotinom, Boljevcem i delom Borske opštine treba iskoristiti potencijalne Belog i Crnog Timoka i same reke Timok i da se zemljište koje se nalazi na potezu priobalja ovih reka prvo reguliše da ne dolazi više do plavljenja tih plodnih oranica. Treba i da se motivišu ljudi i usmere tako da se tu obavlja intenzivna proizvodnja onih poljoprivrednih proizvoda koji donose profit poljoprivrednim proizvođačima, ali i da im se obezbedi da do svake njive stigne sistem za vodosnabdevanje.

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.