Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Predsednica Vlade i predsednik PKS u Agromehanici Boljevac

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež su u petak 01.juna 2018. godine posetili kompaniju FPM Agromehanika d.o.o. Boljevac. Predsednik kompanije Ljubinko Gobeljić, je sa svojim saradnicima, premijerku upoznao sa istorijatom firme, trenutnim stanjem i planovima daljeg razvoja FPM Agromehanike. FPM Agromehanika, nekadašnja članica IMT grupe, je primer uspešne privatizacije u čiju modernizaciju je do sada uloženo 11 miliona evra. Agromehanika izvozi više od 70 odsto svojih proizvoda na 34 inostrana tržišta, najviše u Ukrajinu, Nemačku i Alžir. Direktno zapošljava 250 radnika sa teritorija opština Boljevac, Zajačar i Bor. Ova kompanije predstavlja jednog od najvećih proizvođača poljomehanizacije u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija Agromehanika uključena je od prošle godine u sistem dualnog obrazovanja. Sastanku su prisustvovali i Dejan Tošić, direktor PKS-RPK Zaječar i Dr Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.


Nakon obilaska pogona fabrike Agromehanika premijerka se obratila predstavnicima medija uz posebnu pohvalu vlasniku kompanije Ljubinku Gobeljiću, koji je i pored toga što je mogao da konkuriše kada se prodavao brend IMT-a, pokazao ogromnu društvenu odgovornost i povukao se u korist Tafea, kako bi Srbija imala još jedan pogon za proizvodnju taktora, čime je pokazao da mu je na prvom mestu nacionalni a ne privatni interes.
Predsednik PKS Čadež je rekao da je više puta dolazio u Agromehaniku i da je ponosan kada vidi da su udvostručili proizvodnju za nešto više od godinu dana. Naglasio je da su proizvodi te fabrike konkurentni u Norveškoj, Danaskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama, odnosno na 34 strana tržišta.
Na inicijativu Dejana Tošića, direktora PKS-RPK Zaječar, je u održan kraći sastanak predstavnika kompanija TF Kable Fabrika kablova Zaječar, ATB FOD Bor i Žitopromet A.D. Zaječar sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije. Izneti su gorući problemi ovih, za istočnu Srbiju značajnih firmi, i dogovoreni su dalji koraci u delovanju ka otklanjanju i rešavalnju istaknutih poteškoća.

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanje
parlament
RS MTTT baner

.