Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

POČETAK RUDARSKIH RADOVA NA IZGRADNJI ISTRAŽNOG NISKOKOPA

Kompanija "Rakita Eksplorejšn", koja posluje u okviru kanadskog "Nevsuna", započela je istražne rudarske radove na lokalitetu Čukaru Peki, pored Bora koji prethode otvaranju rudnika.
Početak radova, svečano je obeležen u prisustvu predsednice Vlade Republike Ane Brnabić, ministra rudarstva Aleksandra Antića, predstavnika ambasade Kanade, PKS RPK Zaječar, lokalne samouprave i vodećih ljudi kompanije “Nevsun”. Ispred Komore Zaječar početku rudarskih radova prisustvovali su Dejan Tošić, direktor i Milan Badivuk, koordinator za industriju.
Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine, "Nevsun" planira investiciju od 590 miliona dolara, a u tom periodu, izvođači na projektu će angažovati oko 1.000 zaposlenih, dok će Rakita imati skoro 150 zaposlenih. Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije od kraja 2022. do 2038. godine očekuje se da će kapitalna investicija "Nevsuna" biti dodatnih 457 miliona dolara.
Premijerka se zahvalila kanadskoj kompaniji što je verovala u Srbiju i što su već uložili značajna sredstva u istraživanje. Istakla je da je početak radova važan jer je u pitanju rudarsvo koji ima veliki potencijal, sa planom da dostigne pet odsto ukupnog BDP-a, a takođe je značajan i za ravnomerni regionalni razvoj, budući da je borski kraj jedan od centara rudarstva u Srbiji.


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je današnji dan zvančajan za rudarski biznis u Srbiji i važan korak koji nas definitivno vodi ka otvaranju novog rudnika u borskom kraju, koji je, kaže, jedan od najpoznatijih u svetu kada je reč o rezervama bakra i zlata. On je naglasio da se nalazimo u velikoj ekspanziji rudarstva u Srbiji, da je aktivno više od 200 ekploatacionih polja, i 127 istražnih polja na kojim se obavljaju važne istražne aktivnosti, u koje je samo ove godine uloženo 60 miliona evra.
Generalni direktor "Nevsuna" Piter Kukielski je rekao da je početak radova prekretnica, a da je projetak Čukaru Peki jedan od razvijenijih u svetu.
Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba navela je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije, a da je Kanada svetski poznata u razvoju novih tehnologija i inovativnih pristupa u rudarstvu. Uverena je da će podrška Vlade Srbije kompanijama koje se bave istraživačkim radom u rudarstvu potvrditi reputaciju Srbije kao zemlje u koju treba ulagati i koja je pogodna za strane investciije .

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanje
parlament
RS MTTT baner

.