Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

KONSTITUTIVNA SEDNICA SEKCIJE PROIZVOĐAČA KABLOVA

U sredu, 11.jula 2018. godine je u prostorijama RPK Zaječar održana prva konstitutivna sednica Sekcije proizvođača kablova.
Sednicu su vodili Dejan Tošić, direktor PKS-RPK Zaječar i Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije. Sednici su prisustvovali: Ana Raičević, skretar Udruženja za metalnu, elektro industriju, rudnike metala i metalurgiju, Slobodan Trandafilović i Dejan Mladenović, ispred TF Kable-Fabrika kablova Zaječar, Miroljub Milić I Vukašin Milić, ispred “Milić” d.o.o. iz Paraćina, Dragan Živković, “Grand d inženjering” iz Bora, Dejan Janković, “Tel-kabl” d.o.o iz Zaječara, Vladimir Lojanica, “Elkok” a.d. iz Kosjerića. Jednoglasno je za predsednika Sekcije izabran Slobodan Trandafilović, a za zamenika Dejan Janković.
Prisutni su na sednici izneli određene probleme u svom poslovanju, dok su predstavnici Privredne komore Srbije predstavili položaj i ulogu PKS u formiranju privrednog ambijenta u Srbiji.


Predsednik Sekcije, Slobodan Trandafilović, istakao je osnovne probleme sa kojima se suočavaju proizvođači kablova u Srbiji. On je posebno istakao sledeće:
- Postojanje sive ekonomije u industriji kablova i problemi u radu;
- Uređenje i uvođenje kontrole kvaliteta na tržištu kablova;
- Organizovanje nastupa i zastupanje interesa proizvođača kablova;
- Učešće proizvođača kablova na tržištu CEFTA i i eliminisanje nelojalne konkurencije.

Prisutni članovi Sekcije su kao prioritetan problem utvrdili nepostojanje kontrole kvaliteta na tržištu kablova i neophodnost akreditovanja jednog nezavisnog, kvalifikovanog instituta u Srbiji koji bi imao laboratoriju za kontrolu kvaliteta kablova. Postojanje ovakve laboratorije u Srbiji omogućila bi se zaštita domaćih proizvođača kablova i tržišta kablova u Srbiji. Činjenica je da bi se postojanjem bar jedne akreditovane laboratorije u Srbiji omogućila diskreciona zaštita proizvođača i tržišta. Prisustvo nekvalitetnih, neproverenih i jeftinijih kablova iz inostranstva veoma ugrožava poslovanje na ovom tržištu, a dovodi u pitanje i povlačenje nekih proizvođača sa ovog tržita. Pored akreditacije laboratorije, u rešavanju ovog problema neophodno je uklјučenje tržišne inspekcije i Ministarstva privrede. Neophodno je da država Srbija stane u zaštitu svojih proizvođača kablova.
Prisutni su se složili da će budućim radom ove Sekcije biti unapređena povezanost Privredne komore Srbije sa privrednicima iz ovih delatnosti i omogućena pomoć i podrška za poboljšanje poslovanja. Dogovorene su dalje aktivnosti PKS do sledećeg sastanka koji je planiran za septembar 2018.g.

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.