Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

ODRŽANA DRUGA SEDNICA SEKCIJE PROIZVOĐAČA KABLOVA PKS-RPK ZAJEČAR

Na sednici su razmatrani problemi u poslovanju proizvođača kablova, a dati su i predlozi za prevazilaženje istih.
Druga sednica Sekcije proizvođača kablova održana je 22. oktobra 2018. godine u PKS-RPK Zaječar u prisustvu velikog broja predstavnika ove delatnosti. Pored članova Sekcije sednici su prisustvovali Miroslav Lutovac direktor Sektora industrije, Dejan Tošić direktor PKS-RPK Zaječar, Ana Raičević sekretar Udruženja za metalnu, elektro industriju, rudnike metala i metalurgiju, Petko Šišović sekretar Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo i Milan Badivuk koordinator industrije.
Nakon pozdravne reči direktora Sektora industrije, sednicom je predsedavao Slobodan Trandafilović, predsednik Sekcije. Na sednioci su razmatrana pitanja na osnovu predloga i zaključaka članova Sekcije koja su donešena na prvoj sednici.


Sekretar Udruženja za metalnu, elektro industriju, rudnike metala i metalurgiju iznela je zaklјučke sa sastanaka sa nadležnim institucijama u prethodnom periodu na osnovu zaklјučaka sa prve sednice Sekcije. Održani su sastanci sa predstavnicima Ministarstva privrede, zaduženim za kvalitet i bezbednost proizvoda, sa predstavnicima Ministarstva trgovine, odnosno tržišnom inspekcijom kao i sa rukovodiocem laboratorije Instituta Vinča zaduženog za ispitivanje kablova. Sastanci su održani sa cilјem upoznavanja nadležnih institucija sa situacijom i problemima sa kojima se proizvođači kablova suočavaju, mogućnostima delovanja, a sve u cilјu prevazilaženja istih. Na svim sastancima predstavnici državnih organa i institucija pokazali su izuzetno razumevanje sa problematikom.
Članovi Sekcije su predložili da prvo treba uraditi vanredni inspekcijski nadzor sa tržišnom inspekcijom, uzorke dostaviti Institutu Vinča koji poseduje dobro opremlјene laboratorije za obrađivanje uzoraka. U ovom trenutku Institut Vinča još uvek nema akreditovanu laboratoriju ali su u završnoj fazi akreditacije. Predloženo je da se pored osnovnih propisa, a koji predstavlјaju minimum zahteva koji se tiču bezbednosti proizvoda za obeležavanje proizvoda koristi i znak kvaliteta koji se dobija od akreditovanih laboratorija, što bi se u ovom slučaju dobijalo od Instituta Vinča.

Nakon sveobuhvatne diskusije, dogovorene su naredne aktivnosti, sastanci sa predstavnicima relevantnih ministarstava, Institutom Vinča, kao i povezivanje rada ove Sekcije sa srodnim proizvođačima iz drugih oblasti, sličnih tehnoloških procesa, povezivanje sa trgovcima i krajnjim korisnicima.

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.