Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Info dan “Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća”

U Privrednoj komori Srbije – RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga, dana 06. marta 2019. godine, održan je Info dan „Programi Evropske unije za mala i srednja preduzeća“.
Skup je organizovan u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom i za cilj je imao predstavljanje EU programa i finansijskih instrumenata za podršku malim i srednjim preduzećima i mogućnosti za njihovu primenu u Srbiji, kao i predstavljanje usluga Evropske mreže preduzetništva koje olakšavaju pristup ovim programima.
Jovana Stanojević, Viši savetnik za programe i fondove EU u Centru za EU integracije PKS, upoznala je prisutne sa programom COSME i Horizon 2020. Program za podršku malim i srednjim preduzećima COSME pruža olakšan pristup izvorima finansiranja, podršku internacionalizaciji i pristupu stranim tržištima, stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanju kulture preduzetništva.


Dina Tričković, savetnik Centra za EU integracije je prezentovala program Erazmus za mlade preduzetnike - prekogranični program razmene sa cilјem da se pomogne novim i potencijalnim preduzetnicima da steknu odgovarajući veštine upravlјanja i razvoja. Ovaj program omogućava budućim preduzetnicima ili onima koji su osnovali sopstvenu firmu u protekle tri godine, da steknu korisne veštine i iskustvo u poslovanju u nekoj drugoj zemlji. U programu je moguće učestvovati kao mladi preduzetnik, ukoliko osoba ima kompaniju mlađu od 3 godine ili se radi o nezaposlenom licu, ili kao preduzetnik domaćin, ukoliko preduzetnik ima kompaniju duže od 3 godine.
Prisutni preduzetnici i predstavnici relevantnih institucija su imali prilike da od Marije Jovanović – Blažin, predstavnice Raiffeisen Banke, čuju nešto i o Programu za razvoj i inovacije Zapadnog Balkana (WB EDIF) i Innovfin Programu koji je namenjen klijentima za podršku u inovacijama.
Dejan Tošić, direktor PKS-RPK Zaječar je prisutne pozdravio i zahvalio se na odvojenom vremenu i naglasio da Privredna komora Srbije i Regionalna komora Zaječar će se i u narednom periodu truditi da pruža relevantne informacije i obezbedi što bolji servis privredi i preduzetnicima.

U prilogu se nalaze prezentacije sa skupa.

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.