Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

USKRŠNJI BAZAR 2017

Uskršnji bazar, u organiziji Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog okruga, u saradniji sa Centrom za kulturu Grada Zaječar svečano je otvoren 06.aprila 2017.god. u Zaječaru.
Otvaranje je počelo uvodnom besedom Bore Dimitrijevića koji je pohvalio organizacije ovakvih manifestacije gde je živa reč i draž susreta onoga koji prodaje i onoga koji kupuje ostala i opstala.
Prisutnima se obratio Dejan Tošić, v.d.direktora  Privredne komore Srbije -Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga i naglasio značaj ove manifestacije, koja već postaje tradicionalna. Istakao je da je glavni cilj organizovanja ovakve manifestacije afirmacija lokalnih tradicionalnih proizvoda.Prisutno je preko 100 proizvođača kvalitetnih vina i rakija, meda, mesa, lekovitog bilja, mlečnih proizvoda, rukotvorina, kako iz Timočke krajine tako i iz ostalih krajeva istočne Srbije. Dejan Tošić se zahvalio državnom sekretaru Ministarstva privrede,  Privrednoj komori Srbije kao i predstavnicima lokalnih samouprava što prepoznaju značaj ovakvih manifestacija i pružaju Komori podršku u radu. Manifestacije koje Komora organizuje uvek su praćene humanitarnim akcijama u saradnji sa fondacijom „Iskorak“, jer na taj način Komora želi da pomogne školama i drugim ustanovama u lokalnoj sredini.


Ispred Grada Zaječara obratio se Srđan Nedeljković i zahvalio se Komori Zaječar zbog toga što je na vreme uočila ono što predstavlja prednost ovog kraja. Naglasio je da poljoprivreda mora da bude noseća grana u našem kraju i da ova manifestacija potvrđuje da se poljoprivreda može prezentovati i na lokalnom, ali i na širem nivou.
Izlagačima i posetiocima bazara se obratila i Nermina Ljubović, zamenik generalnog sekretara Privredne komore Srbije i ovom prilikom rekla da Zaječar ima niz manifestacija kojima može da se ponosi. Veruje da će i ovaj Uskršnji bazar postati jedna manifestacija koja će doprineti promociji svega onoga najboljeg, najkvalitetnijeg i najzdravijeg što može da ponudi ovaj region.
Uskršnji bazar je otvorio Dragan Stevanović državni sekretar u Ministarstvu privrede.
Naglasio je da je ova manifestacija šansa da tradicionalni proizvođači budu vidljivi, da je to dobra prilika da izlože svoje proizvode i da pokažu javnosti čime se bave i šta proizvode kao i mogućnost da razmene iskustva. Stevanović je poručio izlagačima da je Ministartvo otvoreno za svaki vid saradnje i podrške.
Glavni cilj organizovanja ovog događaja jeste prvenstveno afirmacija lokalnih tradicionalnih proizvoda. Timočka Krajina ima izvanredne potencijale za proizvodnju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, tradicionalne metode i recepture za pripremu najraznovrsnijih jela i pića, kao i poljoprivredna gazdinstava koja se lako mogu uklopiti u ovu proizvodnju. Zato se Komora Zaječar zalaže da promoviše ove proizvođače kao i da  se  udružuju.
Više od 100 izlagača, kako iz Timočke krajine tako i iz  ostalih krajeva Srbije je predstavilo svoje proizvode. Proizvođači kvalitetnih vina i rakija, meda, lekovitog bilja, mlečnih proizvoda, rukotvorina i još mnogo, mnogo raznovrsnih, kvalitetnih prizvoda.
Posetioci bazara, imali su između ostalog priliku i da probaju domaće proizvode.

Nakon otvaranja i obilaska Bazara, g. Dragan Stevanović je sa saradnicima u pratnji Dejana Tošića , Nermine Ljubović i predstavnika lokalnih samouprava posetio dve uspešne privatne firme sa ovog regiona. Tom prilikom je razgovarano sa vlasnikom „Tel Kabl“ d.o.o Zaječar, Dejanom Jankovićem, kao i sa vlasnicima porodičnih firmi „Rasadnik Morarević“ i „KGH Inženjering“ d.o.o. Zaječar., Ljiljanom i Vojkanom Morarević.
U razgovorima su istaknute mogućnosti unapređenja poslovanja ali i ukazane poteškoće sa kojima se susreću. Državni sekretar je iskazao zadovoljstvo postojanjem malih i uspešnih firmi koje se konstantno razvijaju i unapređuju poslovanje.
Prateće aktivnosti ovogodišnjeg Bazara odvijale su se 7. аprila 2017.gоdinе u Pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Omladinskom Centru.
Za izlagače i prijatelje Bazara, glumačka družina učenika srednjih škola „Per aspera ad astra“ iz Zaječara izvela je predstavu „Moj grad čaroban i mlad“.
Kasnije, iste večeri, je u Omladinskom centru organizovana 5. po redu humanitarna akcija u saradnji sa fondacijom „Iskorak“ gde su se prisutni ponovno družili sa nastavnicima osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Zaječar uz gitaru i harmoniku.
Sav prihod prikuplјen od prodatih ulaznica namenjen je glumačkoj družini za dalјu realizaciju projekta „Moj grad čaroban i mlad“.

Galerija fotografija

7. sajam ZDP

Vreme do sajma

parlament

drugi o nama