Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u PKS-RPK Zaječar

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine  posetio je 13.aprila 2017.godine. Komoru Zaječar. U organizaciji PKS-RPK Zaječar,  Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, Dejan Tošić, direktor PKS-RPK Zaječar sa saradnicima, Milan Vuletić, direktor otkupa sirovog mleka Imleka sa saradnicima iz Imleka u Zaječaru, Srđan Nedeljković ispred Grada Zaječara su  pre sastanka  u Komori posetili poljoprivredno gazdinstvo Ljubiše Mihajlovića u Gamzigradu.  Ovo gazdinstvo uspešno se bavi stočarstvom, u tovu  ima 40 grla.  Ministar poljoprivrede je naglasio  da stočari u ovom delu Srbije imaju dva problema sa kojima se susreću. To je pitanje nedostatka poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i problem nabavka dizel goriva. Trenutno se radi projekat uvođenja posebnih poljoprivrednih kartica, gde će na osnovu površine registrovanog poljoprivednog gazdinstva biti predviđena određena količina dizel goriva po povlašćenoj ceni, bez akciza.

Ministar je  poručio i da se mora povećati poljoprivredna konkurentnost i da bi trebalo uvesti što veći broj mladih ljudi u poljoprivredu.  Zato je i budžet za 2017. godinu veći nego prethodne godine.
Sastanku sa ministrom u PKS-Regionalnoj  privrednoj  komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga     prisustvovalo je  oko 60  poljoprivrednih proizvođača,  predstavnika poljoprivrednih  stručnih službi, privrednih društava, prehrambene industrije, lokalnih samouprava, zadruga, poljoprivrednih udruženja.  
Direktor PKS -RPK Zaječar je naglasio važnost ovog sastanka, zahvalio se ministru na poseti i naglasio da je ovo prvi put da je ministar poljoprivrede u poseti Komori Zaječar. Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović je istakao da je značajno da se  u direktnom razgovoru dobiju informacije o tome koje su potrebe poljoprivrednih proizvođača i da je jako važno da se uvežu poljoprivreda i prehrambena industrija. "Moraću da izađem iz okvira poljoprivrede i da kažem da imamo posebne kreditne linije za mala i srednja preduzeća i da predstavimo sve ono što Vlada RS može da ponudi“, rekao je Nedimović.
Na sastanku  su  poljoprivredni proizvođači kroz diskusiju dobili i odgovore na postavljena pitanja a koja su se najviše odnosila na ostvarivanje prava na podsticaje iz voćarstva, pčelarstva, organske proizvodnje. Ministar je učesnike sastanka upoznao sa najznačajnijim delovima nacrta Zakona o  angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi, koji ministarstvo priprema.
Ministar Nedimović je  je iskoristio priliku da, na poziv direktora  PKS -RPK Zaječar, poseti  аntičku rimsku cаrsku pаlаtu- Felix Romulianu, kојa jе оd 2007. nа UNЕSKО-vој listi svеtskе bаštinе.

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanjeprijava trenera u dualnom obrazovanju
parlament
RS MTTT baner

.