Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA PODRŠKE TEHNOLOŠKIM INOVACIJAMA

U sali opštine Bor 02.avgusta 2017. održan je sastanak kome su prisustvovali Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj sa saradnicima u Vladi R.Srbije, Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor sa sardanicima, Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost i Dejan Tošić, v.d. direktora PKS-RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga sa saradnicima.
Nakon sastanka održana je i konferencija za medije.
Predsednik opštine Bor je istakao da privreda ove opštine treba da ide u korak sa savremenim svetom i
I naglasio značaj konkursa za razvoj inovacija za rast lokalne ekonomije. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović rekao je da će iz budžeta Srbije biti opredeljeno 2,7 miliona evra za razvoj inovacija. Pedstavlјeni su programi podrške tehnološkim inovacijama Fonda za inovacionu delatnosti – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Kroz ova dva programa Fond dodelјuje sredstva do 80.000, odnosno do 300.000 evra za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju. Rok za prijavu je 1. septembar.

Ministar je istakao je da Vlada Srbije prepoznaje inovacije i razvoj visokih tehnologija kao jedne od ključnih konkurentskih prednosti Srbije u budućnosti.
Program ranog razvoja namenjen je privatnim mikro i malim preduzećima u ranim fazama razvoja, koja razvijaju tehnološku inovaciju i imaju potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine, kao i jasnu tržišnu potrebu. A Program sufinansiranja inovacija namenjen je privatnim mikro, malim i srednjim preduzećima, osnovanim u RS, koja razvijaju tehnološku inovaciju sa konkurentnom pozicijom na lokalnom/svetskom tržištu i jasnom tržišnom potražnjom, pojasnio je direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac.
Dejan Tošić, v.d. direktora PKS-RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga pozdravio je prisutne i zahvalio se na pozivu. Istakao je da je Privredna komora Srbije imala niz aktivnosti prethodnih 6 meseci, kao što su: potpisan protokol sa Univerzitetom u Beogradu o dugoročnoj saradnji, realizacija takmičenja Najbolja tehnološka inovacija 2017., sprovođenje projekta „Društvene nauke u službi privrede“, inicijativa za formiranje Saveta za saradnju nauke i privrede. U prilog tome je činjenica da postoji Služba za inovacije, organizaciona jedinica u okviru Odeljenja za strateško planiranje, razvoj i analize pri Kabinetu predsednika PKS. Direktor Komore Zaječar je naglasio da će Privredna komora Srbije maksimalno podržati promociju Programa podrške tehnološkim inovacijama Fonda za inovacionu delatnosti – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija, informisaće što veći broj privrednika i ovom prilikom pozivao je kompanije da se u što većem broju prijave za ova sredstva.

Galerija fotografija