Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

PRIMENA ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U PRAKSI

U Srbiji je do sada registrovano oko 3600 stambenih jedinica, a rok za registrovanje i izbor upravnika zgrada ističe 12. decembra, podsetili su 15. novembra 2017. god. učesnici konferencije Primena zakona o stanovanju i održavanju zgrada u praksi koja je održana u Privrednoj komori Srbije.

Pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je da nije zadovoljna brzinom registracije stambenih zajednica, ali da je prijava intenzivirana poslednjih nekoliko meseci.
„Od uvođenja registra upisano je 3600 novih zgrada, a u bazi je i oko 14.000 zgrada registrovanih prema propisu koji je važio poslednjih 21 godinu. Statistika pokazuje da je poslednja dva meseca registrovano više od 1000 stambenih jedinica mesečno što pokazuje da registracija funkcioniše i da je jednostavnija“, rekla je Atanacković na skupu koji je organizovalo udruženje Inicijativa za kvalitetnije stanovanje u saradnji sa PKS, prenosi Tanjug.

Ona je pojasnila da prinudna uprava neće biti uvedena čim istekne rok za registrovanje stambenih jedinica i izbor upravnika zgrada, jer zakon, kako je navela, najpre propisuje inspekcijski nadzor.
„Ne možete tek tako uvesti prinudnu upravu u zgradu. Prvo će inspekcija izaći na teren po prijavi vlasnika stanova, utvrditi da li je zgrada registrovana i odrediti rok za to, a mislim da će to onda motivisati građane da sami to urade“, objasnila je pomoćnica ministra.
Prema njenim rečima gradovi i opštine će na svojoj teritoriji po azbučnom redosledu dodeljivati prinudnog upravnika, a ako ga nema, obratiće se najbližoj lokalnoj samoupravi.
Takođe, dužnost lokalne samouprave je, kako kaže, i da propiše visinu novčane nadoknade za prinudnu upravu.
Atanacković smatra da je u svim reformama ključna promena svesti kod građana, kao i da je još rano govoriti o rezultatima primene novog Zakona o stanovanju.
Na pitanje novinara da li je dovoljan broj licenciranih profesionalnih upravnika, Atanacković je odgovorila da je za sada 400 položilo ispit i dodala da je zakon predvideo da profesionalni upravnici mogu da budu oni koji su se registrovali kao privredno društvo ili preduzetnici
Nismo završili obuke za profesionalne upravnike, ovog meseca će biti organizovano polaganje ispita.
Predsednik Upravnog odbora udruženja Inicijativa za kvalitetnije stanovanje Miloš Arsenijević rekao je da je jedan od ciljeva današnje konferencije upoznavanje građana sa zakonom čija je puna primena, kako je naveo, tek počela.
Na konferenciji su predstavljena iskustva iz regiona iz Hrvatske gde je slična zakonska regulativa ušla u primenu pre skoro 20 godina. Primena zakona u Hrvatskoj donela je velika ulaganja bespovratnih sredstava EU, a čak 60 odsto tih sredstava ostaje zgradama da urede fasadu, promene prozore, srede krov.

Link: http://pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=23749