Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

SASTANAK NA TEMU RAZVOJA OVČARSKE PROIZVODNJE U ZAJEČARSKOM I BORSKOM OKRUGU

U PKS RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga održan je sastanak 09. januara 2018. kome su prisustvovali sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, Sektora za poljoprivredu PKS DVM Nenad Budimović, samostalni savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda DVM Spec. Jasna Stevanović, direktor PKS RPK Zaječar Dejan Tošić i koordinator za poljoprivredu PKS RPK Dijana Dijanović, predstavnici lokalnih samouprava Zaječar, Boljevac i Knjaževac, veterinarskih stanica sa okruga, polјoprivrednih savetodavnih službi, veterinarske inspekcije Uprave za veterinu MPŠV, zadružnog saveza.

Direktor PKS RPK Zaječar, Dejan Tošić pozdravio je prisutne i istakao značaj pokrenute inicijative za unapređenje ovčarstva, sa cilјem povećanja broja grla, a samim tim i proizvodnje ovčijeg mleka i mesa. Veliku odgovornost imaju institucije, poput Privredne komore Srbije, da kroz svoje aktivnosti objedine ključne regionalne učesnike u procesu stvaranja novih lokalnih panela dovoljno „snažnih“, kako bi značajno uticali na lokalni razvoj, u datoj temi, razvoj ovčarstva. Kroz diskusiju, u kojoj su svi učestvovali, došlo se do sledećih zaključaka: značajno je zaštititi autohtone rase ovaca Zaječarskog okruga, podržati inicijativu o povećanju premija za kozije i ovčije mleko (pokretač Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda), pokrenuti udruživanje farmera na regionu, oganizovati edukaciju proizvođača – farmera, na temu ishrane, zdravlja, osiguranja i sl. ovaca. Vrlo značajan je podatak da problemi usitnjenih gazdinstva uz nedovoljnu informisanost o ekonomskoj isplativosti ovčarske proizvodnje i dalje dovode u pitanje rentabilnost proizvodnje domaćeg farmera. Predstavnici veterinarskih organizacija, koje su u Zaječarskom okrugu odlično organizovane, uz prisustvo ažurne veterinarske inspekcije i Veterinarskog specijalističkog instituta Zaječar, u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama bi trebalo zajedno raditi na planiranim edukacijama farmera.
Nakon usvajanja programa podrške za 2018. farmeri će biti upoznati i sa merama lokalnih samouprava, radi što aktivnijeg učešća i ostvarivanja sredstava podrške.

Galerija fotografija