Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

PREDSTAVLJENE MERE IPARD PROGRAMA

Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizovala je 05.februara 2018. godine u PKS- RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga predavanje na temu „Predstavljanje mera IPARD programa Republike Srbije“. Radionica je bila namenjena svim zаintеrеsоvаnim kоmpаniјama i individuаlnim prоizvоđаčima.

O samom programu govorili su Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju, Privredne komore Srbije i Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Ovim programom, do 2020. godine, predviđena je podrška merama ruralnog razvoja, u iznosu od oko 230 miliona dinara i podrazumeva investicije u fizička sredstva na poljoprivrednim gazdinstvima ili investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, isključivo u sektorima prerade mleka, mesa, voća i povrća.
Iznos podsticaja se razlikuje po merama i iznosi od 50 do 80 odsto od vrednosti investcije.

Maksimalni iznos podsticaja po investiciji ne može preći određenu granicu, pa tako u meri za podršku poljoprivrednim gazdinstvima, u sektoru voća, povrća i ostalih useva iznosi 700.000 evra, a u sektoru mleko i meso 1 milion evra, dok se kod mere za preradu i marketing može ostvariti povraćaj i do 2 miliona evra.
U drugom delu predavanja Vesna Gajić (UNDP) predstavila je ostvarene rezultata i predstojeće aktivnosti projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“. Ovaj projekat se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, kao i film na temu razvoja tržišta biomase u Srbiji.
Nakon prve serije predavanja, PKS će organizovati sledeću turu radionica u malim grupama. O rasporedu i lokacijama na kojima će se dalјe radionice održavati, PKS će poslati naknadni poziv.

Ovde možete preuzeti prezentaciju:     IPARD PKS Promocije I faza

Više informacija o IPARD programu u Republici Srbiji  pogledajte na adresi:
https://ipard.co.rs/o-ipard.html

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanje
parlament
RS MTTT baner

.