Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog okruga

RAZVOJ OVČARSTVA I KOZARSTVA U ZAJEČARSKOM I BORSKOM OKRUGU

U PKS RPK Zaječar početkom januara održan je sastanak na temu razvoja ovčarske proizvodnje u Zaječarskom i Borskom okrugu. U skladu sa donetim zaključkom o neophodnosti organizacije edukacija proizvođača, Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda i RPK Zaječar 22. februara 2018.godine organizovali su predavanje na temu „Kako povećati broj grla u ovčarstvu i kozarstvu“. U animiranje poljoprivrednih proizvođača uključili su se predstavnici lokalnih samouprava, veterinarskih stanica sa regiona, poljoprivrednih savetodavnih i matičnih službi.
Na skupu, kome je prisustvovalo oko 50 proizvođača, konstantovano je i formiranje sekcije, u okviru Grupacije za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Predavači su bili sa Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, dr Aleksandar Milovanović koji se bavio temama u oblasti reprodukcije, iz oblasti zdravstvene zaštite ovaca i koza, govorio je dr Dejan Bugarski. O ishrani ovaca i koza, pričao je Neđeljko Pipović iz PSSS „Pojoservis“ Knjaževac, a o osiguranju životinja Ana Sandulović iz Dunav osiguranja.
Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS je kazao da je cilj da se podstakne proizvodnja u ovčarstvu i kozarstvu zato što ima dosta zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava koja žele da se bave tom proizvodnjom.
„Država je prepoznala značaj ove proizvodnje pa je opredelila podsticaje za ovu vrstu proizvodnje i tu su se stekli početni uslovi za uzgoj ovčarstva i kozarstva. Smatrali smo da je tradicija na našoj strani u Zaječarskom i Borskom upravnom okrugu, što se tiče uzgoja ovaca i koza. Za plasman ne bi trebalo da brinemo zato što imamo dosta zainteresovanih i na domaćem i na inostranom tržištu. Gledamo da ustrojimo sve relevantne faktore koji mogu da odlučuju u unapređenju te grane tako da smo uključili lokalnu samoupravu. Danas smo govorili o reprodukciji, ishrani i zdravstvenoj zaštiti ovih životinja, a to su sve faktori koji su neophodni u jednoj primarnoj stočarskoj proizvodnji koja mora da bude strogo kontrolisana. Inače, ono što se očekuje ovih dana jeste Pravilnik o podsticajima, odnosno raspodela budžeta, da vidimo šta je to što će ići kao direktna plaćanja a šta kao podsticaji i to bi trebalo u naredne dve, tri nedelje da izađe. Po mojim informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede subvencije neće biti manje nego što su bile prošle godine tako da se očekuje za umatičeno grlo negde oko sedam hiljada dinara. Dobro je da oni koji nemaju umatičena grla rade na tome i da nabavljaju takva grla“, rekao je juče u Zaječaru Budimović.
dr Dejan Bugarski je istakao da se kod nas tradicionalno, ovčarstvo smatra da je to jedna grana koja je najmanje zahtevna i gde se ovce mogu držati u vro skromnim uslovima. Međutim, sada savremene rase su zahtevnije u pogledu ishrane i uslova držanja. Sa druge strane ukoliko se želi biti ekonomski efikasan, ukoliko se želi opstati na tržištu koje je otvoreno, mora se obratiti pažnja na sve sitnice kako bi ta proizvodnja bila zaista uspešna. To i jeste bio cilj privredne komore, lokalnih samouprava, veterinarskih, poljoprivrednih i matičnih službi da se krene u jedan niz predavanja gde bi odgajivači bili upoznati sa nekim stvarima koje mogu značajno da utiču na stočarsku proizvodnju.
Neđeljko Pipović je kazao da za ovčarstvo i kozarstvo područje Zaječarskog i Borskog okruga raspolaže ogromnim površinama, pašnjacima. Njegov savet je da se tokom leta više koriste pašnjaci, dok u zimskom periodu za osnovni obrok preporučuje silažu i kvalitetno seno, jedan deo koncentratnog obroka za kvalitetna priplodna grla.
Ima dosta zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava koji bi želeli da se bave ovom proizvodnjom, bez obzira na to da li je krajnji proizvod meso ili mleko. Zadnjih godina se i povećava broj ovaca i koza u Zaječarskom i Borskom okrugu zahvalljujući merama agrarne politike lokalnih samouprava i Ministarstva poljoprivrede.

Ovde možete preuzeti prezentacije:
     - Kako povećati broj grla u ovčarstvu i kozarstvu
     - Ishrana ovaca i koza
     - Osiguranje životinja

Galerija fotografija


Upis učenika - dualno obrazovanje
Pravilnici - dualno obrazovanje
parlament
RS MTTT baner

.